1ο Διεθνές Συμπόσιο Ζωγραφικής στην πόλη των Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο των συνεργασιών του για την προώθηση και προβολή των Εικαστικών Τεχνών το «Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου» συνδιοργάνωσε με το «Instituti i Librit dhe i Promocionit» (Ινστιτούτο βιβλίου και Πολιτισμού) της Αλβανίας, Διεθνές τετραήμερο Συμπόσιο ζωγραφικής στην πόλη των Ιωαννίνων από 28 Οκτώβρη έως 1 Νοέμβρη 2015. Το συμπόσιο είχε την πλήρη υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Γενικού Προξενείου της Αλβανίας στα Ιωάννινα. Η δράση του Σωματείου εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο της υποστήριξης της πόλης των Ιωαννίνων για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Το Διεθνές Συμπόσιο Ζωγραφικής, που πρώτη φορά διοργανώνεται στα Γιάννενα, ήταν η αρχή για μια εικαστική δραστηριότητα με συνεργασία φορέων και μάλιστα με την γείτονα χώρα. Μεταξύ των στόχων του Συμποσίου είναι η προώθηση και προβολή των Εικαστικών Τεχνών, η ανάπτυξη και καλλιέργεια Εικαστικού διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών όπως και η ανάπτυξη και εδραίωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν συνολικά 47 αξιόλογοι και γνωστοί Εικαστικοί καλλιτέχνες, από την Αλβανία και από την Ήπειρο. Περιελάμβανε ζωγραφική στην ύπαιθρο, σε τοποθεσίες της πόλης μας και στην ευρύτερη περιοχή, για μια εικαστική καταγραφή, αποτύπωση και προβολή της ιδιαίτερης ομορφιάς του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

Η τελετή λήξης συμποσίου έγινε στο κτίριο του ΠΚΔΙ όπου, προς τιμή των καλλιτεχνών, παρέθεσε δεξίωση το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Την εκδήλωση χαιρέτισαν με ομιλίες τους οι: Παπαδιώτης Γ., πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ.Ι., Γκόγκος Κ., πρόεδρος ΠΚΔΙ, Στρατσάνη Μ., Διευθύντρια ΠΚΔΙ, Fatmir Toci, βουλευτής της Αλβανίας,  Dashnor Dervishi, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ελλάδα, Jani Jani, Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας, οι διοργανωτές αλλά και καλλιτέχνες που συμμετείχαν.

Τα έργα που δημιουργήθηκαν παρουσιάστηκαν στο κοινό την 1η Νοεμβρίου στην Πλατεία Β. Πύρρου.

Οι ζωγράφοι από την Αλβανία που συμμετείχαν (κατά αλφαβητική σειρά):
Agim Kadillari, Agron Dine, Agron Polovina, Ardian Çene, Anastas Kostandini Taso, Ardian Devolli, Arsen Kurti, Azem Kucana, Buron Kaceli, Caush Vathi, Eduart Kojani, Gjergj Simo¬ni, Jordan Finidiku, Kujtim Buza, Luan Borici, Mustafa Arapi, Nasuf Myftari, Nikolin Ivanaj, Pashk Pervathi, Qamil Prizreni, Rajmonda Mato, Rikarda Nova Nenshati, Sadik Kasa, Sefe¬din Stafa, Skender Strica, Spiro Panariti, Shpetim Xhema, Vangjo Vasili, Viktor Bejkosala, Zaim Elezi, Zeqir Alizoti, Zhaneta Kadillari

Οι εικαστικοί, μέλη του Σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών που συμμετείχαν (κατά αλφαβητική σειρά):
Αναγνώστου Αλέξης, Ανδρούτσος Μιχάλης, Βέργου Ελευθερία, Γούση Δήμητρα, Ζωγάκης Γιάννης, Θάνου Χαρά, Κρομμύδας Παναγιώτης, Μήτση Ειρήνη, Μήτσης Γιώργος, Παπαγεωργίου Ευδοκία, Παρίση Άννα, Ράτσικας Δημήτριος, Σέλιος Οδυσσέας, Τάτση Έλσα, Τζούμπας Γιώργος.

(φωτογραφίες Δημ. Δημόπουλος, Π. Ασωνίτης, Μ. Βακάρος, Γ. Δελλής, Σ. Μπουκουβάλας και από το αρχείο των εικαστικών που συμμετείχαν στο συμπόσιο).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.